De rode wouw die vrijwel dagelijks vanaf het achterterras is te zien, gefotografeerd door één van onze gasten.

De omgeving van vakantiehuis Sur la Colline

Het vakantiehuis ligt in een bijzondere streek, die nog maar weinig mensen kennen
 

 

De streek Ariège

Het fraaie dorpje Carla-Bayle ligt in het Zuid-Franse departement Ariège. Dit gebied maakt onderdeel uit van de regio Midi-Pyrénées, ook wel het Toscane van Frankrijk genoemd. Naast natuurschoon kent de Ariège ook een indrukwekkende cultuurhistorie. De geschiedenis van de Ariège leeft voort in de vele grotten, burchten, kastelen, citadels en bastides. Deze streek werd vroeger voor het grootste deel bewoond door Katharen. De Ariège is genoemd naar de gelijknamige rivier. Richting het zuiden oogt de natuur ruiger en zijn de eeuwig besneeuwde pieken van de Pyreneeën zichtbaar. Het is één van de dunstbevolkte gebieden van Frankrijk. 
 

Dorpje Carla-Bayle

Het dorpje Carla-Bayle ligt bovenop een heuvel, waardoor het een schitterend uitzicht biedt op de omgeving. Het uitzicht is echter niet de voornaamste aantrekkingskracht van Carla-Bayle. De bekendheid van dit plaatsje wordt gevormd door de kunstenaars die er wonen. Carla-Bayle heeft kleine straatjes, waar je alleen te voet kunt komen. Het heeft smalle steegjes met heerlijke doorkijkjes, een restaurant, een bakker en een gemeentehuis. Ook is er een Protestantse en Rooms-Katholieke kerk. Verder bestaat dit oude dorpje uit ateliers en galeries. Het middeleeuwse vestingstadje Carla-Bayle is vernoemd naar de beroemde protestantse filosoof Pierre Bayle (1647-1706), die in 1681 vluchtte uit Frankrijk en emigreerde naar Rotterdam.
 

Klimaat

Het gebied kent een heerlijk klimaat. Het voorjaar valt zeer vroeg en geeft al een voorproefje van de zomer. In juli en augustus is het overheersend zonnig en warm, maar 's nachts is het heerlijk koel. De nazomer is vaak aangenaam zacht en warm, een jaargetijde met prachtige dagen.

Bezienswaardigheden in de omgeving

In de Ariège is er voor alle leeftijden wat te doen

Foix en kasteel Château des Comtes de Foix

Op een half uur rijden ligt de oude stad Foix, aan de voet van de Pyreneeën. Het is er gezellig, met een zuidelijke sfeer. In de oude binnenstad staan nog enkele middeleeuwse vakwerkhuizen. Er zijn veel terrassen en cafés. Het Château des Comtes de Foix is ook zeer de moeite waard.
 

Zwemmen, vissen, varen en strand

Zwemmen, vissen of varen kan in het meer (Lac de Carla-Bayle), zo'n 600 meter van het vakantiehuis. In de zomermaanden is er toezicht vanaf het strand. Natuurlijk kan er ook worden gezwommen in het zwembad van het vakantiehuis zelf.
 

Fietsen en mountainbiken

Ervaren fietsers met goede conditie en voldoende versnellingen kunnen diverse leuke routes rijden. Mountainbikers zullen beslist tijd tekort komen, omdat er enorm veel VTT-parcoursen zijn in deze natuurrijke omgeving.
 

Survival

Voor liefhebbers van klimmen en klauteren is er aan de weg van Carla-Bayle naar Daumazan een speciaal aangelegd survivalpark in de hoge bomen te vinden, genaamd Sequoia Vertigo. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zullen zich hier prima vermaken!
 

Grotten

Le Mas d'Azil ligt op een kwartier rijden. Deze grot is wereldberoemd en één van de belangrijkste grotten uit de préhistorie. Karakteristiek voor deze grot is het gereedschap van vuursteen, gekleurde keien en geslepen harpoenen. Bewonder resten hiervan in het museum van de grot.
 

Toeren

Mensen die een dagje gaan toeren komen langs de mooiste plaatsen, zoals Daumazan sur Arize, een typisch Frans gemoedelijk dorpje, Mirepoix met zijn middeleeuwse marktplein en St. Girons, de plek waar drie rivieren samenkomen. 
 

Markten

Wie graag een markt bezoekt, komt hier uitstekend aan z'n trekken. Er zijn oneindig veel markten in de omgeving, vaak worden diverse lokale specialiteiten aangeboden. 
 

Golfen, raften of kanoën

Sportievelingen die een grote uitdaging zoeken, zullen zich niet vervelen. Men kan onder andere golfen, kanovaren, raften, canyoning en wandelen. Behalve een sport beoefenen, kan men ook een sport bekijken. De Tour de France rijdt namelijk jaarlijks in de omgeving.
 

Bezienswaardigheden in grotere plaatsen

De bekende Airbus vliegtuigfabriek in Toulouse, het bedevaartsoord Lourdes, de middeleeuwse stad Carcassonne: het zijn allemaal bezienswaardigheden in de nabijheid van het vakantiehuis Sur la Colline. Op berijdbare afstand bevindt zich het belastingvrije bergstaatje Andorra, een prachtige bestemming voor een dagtocht en 's winters een prima oord om te skiën. Een dag naar de Middellandse Zee is ook goed mogelijk, met de auto zo'n 1,5 uur rijden vanaf vakantiehuis Sur la Colline. Een informatiemap met meerdere uitstapjes bevindt zich in het vakantiehuis.
 

Wilt u een reserveringsaanvraag plaatsen?

Klik hier